full screen header

Frågor om fotoVad betyder fotografi för dig? Foto betyder en del del för mig. Foto är jag. Jag anser att jag själv är väldigt kreativ och att jag tycker om att skapa. Måla har aldrig varit min grej så när jag väl köpte mig en liten kamera och började fota så hittade jag min grej. Att hitta någonting som man anser att man själv är bra på har länge varit någonting som jag haft svårt för. Andra kan säga att man är duktig på någonting men för det mesta är jag dålig på att ta till mig av den positiva kritiken. Jag har ansätt att jag är duktig på många olika saker men aldrig sådär jätteduktig på det, men med just foto så vågar jag ha min grej och jag tror på mina idéer och resultatet som jag skapat.

Vad använder du dig av för utrustning? Just nu kör jag med min canon 5d mk II och ett 50mm 1.8 objketiv. Har tidigare haft en canon 7D och innan det fotade jag med nikon. Valde att byta systemet helt i början av 2017 och är mycket nöjd. Just nu väntar jag på en drönare från DJI som borde komma vilken dag som helst. 

 

Från Elins youtube kanal
 

Foto eller film? Mycket svår fråga. Har länge varit fast i fotot och tyckt film varit lite tråkigt, troligtvis för att jag inte varit speciellt duktig på det eller ens haft ett intresse, förens typ nyss. Har precis fått upp ett stort intresse för film, ett så stort intresse att jag till och med lagt flera tusen på en drönare för att kunna göra film. Men just nu är det helt klart både film och foto som jag tycker är roligt.

Vilka andra fotografer inspirerar dig? Elin Kero har länge varit en fotograf som jag inspirerats av. Det är hon som har gjort så att jag har fått ett ökat intresse för stilleben och nu på senaste även film. En annan fotograf som jag bara följt ett litet tag, är Sofia Ekenlund. Hittade hennes instagram för någon månad sedan och är helt fast. Hennes sätt att visa upp vardag och natur på är så himla fint. Sist men inte minst är Patrik Jonsson. Det var hans videos som fick mig att få upp ögonen för drönarflygning. Det var även han som gjorde att jag kom på mitt gymnasiearbete.

 

Från Sofias instagram
 
Berätta lite om ditt senaste projekt. Mitt senaste projekt gjorde jag tillsammans med min klass. Vi fick i uppdrag av Ljusdalskommun att göra en utställning om "Mäns våld mot kvinnor". Den utställningen skulle ställas ut på kommunhuset i samband med internationella dagen mot mäns våld mot kvinnor. Det var ett väldigt intrssant och bra budskap! Nu har vi ett projekt där vi återskapar bilder/karaktärer från Game of Thorens, sen har jag mitt gymnasiearbete. Har ni några frågor om mitt gymnasiearbete så kommentera, så kommer jag besvara dom! 
 
Fotograferar du i RAW? Stort JA på den frågan. Började nog fotografera på riktigt i RAW lite innan jag började ettan på media linjen, det vill säga, ungefär 2-3 år sedan. Innan hade jag bara provverisonen av photoshop så när det slutade fungera så kunde jag inte öppna raw filerna eftersom inget annat program stödje dom. Men jag kommer nog aldrig gå tillbaka till JPG igen. Om ni vill ha ett helt inlägg om RAW vs JPG så kommentera!
 
 
 
Elin Kero Nevnarien Sofia Ekenlund foto frågestund photoshop raw
3 kommentarer
Celine

Elin Kero är ju sååå bra!

Svar: Eller hur! :D
Nora Bååth

Josefine

Wow! Grymt fina bilder :D

Svar: Visst är Sofias bilder helt fantastiska! :D
Nora Bååth

MALIN

Kul att läsa! Väldigt intressant! Kram

Svar: Vad kul att du tycker de!
Nora Bååth