full screen header

Sigma 30mm 1:1,4 DC DN 
 Nu är jag stolt ägare till ett fast 30mm i från sigma, som kommer sitta på min micro 4/3 kamera olympus OM-D E-M10ii. När jag köpte denna lite mindre kameran så köpte jag med olympus 14-42 (?) pancake objaktiv eftersom jag ville ha en kamera som man kan ta med överallt men samtidigt behålla vikten nere. Var dock inte alls nöjd med de bilderna och saknade de korta skärpedjupet som du kan få med ett objektiv med större bländare
 
Det tidigare objektivet hade en största bländare på F/3,5 och de ifrån sigma har största bländare på F/1,4 så det är en enorm skillnad. Bara haft det sen i går kväll och testat nu under förmiddagen så jag tänkte dela med mig av mina tankar än så länge, i framtiden kommer det en mer utförlig reccension. 
 
 
Varför valde du just Sigmat? Eftersom jag ä ny när det gäller micro 4/3 system så hade jag ingen aning om vilka objektiv man skulle välja. Så canon nörd som jag är så var det bara att surfa runt och leta objektiv. Hittade då detta ifrån Sigma som många micro 4/3 fotografer använde. Hittade mest fotografer som använd kamerahus ifrån sony och de var otroligt nöjda. Många använde detta objektiv till filmning, vilket jag vill börja med. Det kändes helt enkelt som ett väldigt bra objektiv att börja med. 30mm är ungefär 50mm på en fullformatare!
 
Vad är skillnaden mellan sigmat och kitobjektivet? Det är enorm skillnad. Sigmat är betyderligt mycket större, väger lite mer, är ett fast objektiv och en fast bländare på 1,4. Sigmat känns mer robust och har högre kvallite. De är fint byggt men ändå inte för tungt.
 
Något minus? Än så länge nej. Tycker det hittar skärpan bra. Ett minus som jag hört är att om du fokuserar manuellt kan de vara lite svårt att ställa fokusen då fokusringen inte hänger med riktigt Har ännu inte testat att fota med manuell fokus så kan inte tala om hur de är med just detta objektivet. 
 
Upplevs de stort och klumpigt jämfört med huset? Nej, klart det är större än kitobjektivet men det ligger bra i handen, blir stadigare eftersom du kan placera en hand på objektivet och den andra på kameran. 
 
Pris? Jag bytte in mitt kitobjektiv så fick rabatt, mitt pris blev 1700kr men i vanliga fal runt 3000kr
 
Vad är bländare? Bländaren styr hur mycket ljus kameran ska släppa in. Högt bländartal (F22) ger en liten bländaröppning en låg siffra (F1.4) ger en stor öppning och släpper därmed in mer ljus. Perfekt när du ska fota i svagt ljus. Bländaren styr även skärpedjupet, som du kan se på bilden nedan. Den vänstra har en bländare på ungefär F/3.5 och den vänstra F/1.4. En stor bländare ( exempelvis 1.4 ) är perfekt när du ska fota porträtt, närbilder eller liknande och vill ha mycket skärpedjup (blurr i bakgrunden) 
 
 
Någonting speciellt du vill veta om objektivet? skriv då en kommentar så kommer den frågan med i det längre reccensions inlägget! 
kamera micro 4/3 objektiv objektiv sigma 30mm 1.4
2 kommentarer
Kamilla

Så roligt med en ny fin kamera. Ha en fin fredag.

matilda

Åh det låter som om jag ska ta och klicka hem det där objektivet i något skede. Har nu använt 14-42 men precis som du är jag inte jättenöjd med de bilderna precis pga skärpedjupet så det här låter ju som en lösning!

Svar: Det tycker jag absolut att du ska göra. Än så länge är jag väldigt nöjd! Näst på listan står det ett vidvinkelobjektiv :D
Nora Bååth