full screen header

Mina fransar på balen 
Det var några som undrade vilka fransar jag använde på min bal så därför tänkte jag dela med mig av de,
men även två till par fransar som jag verkligen är helt kär i! Fransarna jag använde på min bal är fransarna ovan, de kommer från Lish Lash och heter Eyes wide. Jag fick hem dessa fransar för några veckor sedan
till ett stilleben som jag ville fota, men det blev bara liggande tills jag kom på att jag kunde använde ett par
på balen. Valde då dessa som heter Eyes wide eftersom jag tyckte de var lagom långa och inte allt för
dramatiska. Var sjukt svårt att sätta på dessa då jag var väldigt ovan, rekomenderar att man övar en del
och inte försöker sätta på de någon timme innan man ska iväg. 
 
 
 
Till stillebenet som jag pratade om fick jag även hem dessa två par Laidback Lucky  och Oh Deer.
Tanken var att använde Laidback Lucky paret på balen men fransarna var galet långa på mig, skulle
behöva klippa ner de någon millimeter så tror jag att de skulle sitta jättefint, kanske ska ha dessa på
midsommar. Oh Deer paret är helt magiska, måste bara få ett tillfälle att använde de. De ska hålla upp till 25 användningar, så det bir många tillfällen!
 
 
 

Odla i lägenhet del 1 - Så fröerOdla i lägenhet del 1
 
 
Äntligen är den här, min serie för er som vill odla men bor i lägenhet! Har länge velat göra denna serie eftersom jag gärna delar med mig av mitt odlingsintresse. Jag vet att det är många som har ett odlingsintresse och många bor, precis som jag i lägenhet, vilket gör att man kanske inte har samma förutsättningar som de som bor så de kan odla i växthus eller land. Många kasnke inte tror att man kan odla i lägenhet, men de kan man! 
 
- Jag är inget proffs och allt jag lär ur grundar sig i mina egna erfarenheter. 
- Dela gärna med er av era tips i kommentarerna.
- Det finns tusen olika sätt att odla på, mitt är inte det enda. 
 
I det första inlägget av min serie Odla i lägenhet kommer vi börja med allting från grunden. Vi ska alltså så fröer! Eftersom vi odlar inomhus så spelar det inte så jättestor roll vilken tid på året som vi sår. Så länge fröerna får tillräckligt med sol och lagom med värme så kommer det gå jättebra! Men ska du odla fröer som behöver lite tid på sig så rekomenderar jag att man börjar under vårkanten, detta gäller framförallt tomater. 
 
 
 
 
Nu sätter vi i gång med att så lite fröer. I dag bev det Basilika, som är perfekt att odla i en kruka och ha i köket. Basilika är lättodlad och ger en fantastisk doft och smak. Att knipsa egen odlade basilikablad och lägga direkt på frukostmackan är en alldeles särskild känsla. 
 
För att få rejäla och täta basilikaplantor är det viktigt att ge både frön och plantor värme, värme och åter värme. Basilikan älskar värme och odlas därför bäst i kruka som får stå varmt och ljust. Basilikan vill också ha mycket vatten för att trivas. Se därför till att den alltid har fuktig jord (men inte genomblöt). Om du odlar någonting annat än basilika kan du med hjälp av en snabb googling hitta många svar på dina frågor om hur de ska skötas, vattnas och hur mycket värme och sol de vill ha. 
 
 
 
 
Börja med att fylla krukan eller som i detta fall en glasmugg med två tredjedelar av planteringsjord. Fyll sedan nästan upp till toppen med såjord. 

Genom att använda planteringsjord i botten får plantorna kraft när de börjat växa till sig och behöver inte planteras om på direkten. Varför man inte ska ha bara planteringsjord är för att den innehåller mycket mer "energi" vilket inte fröerna behöver just när de ska gro. Men det går även bra att bara använda planteringsjord eller såjord, mina senaste odlingar har jag bara använt planteringsjord eftersom de var det som jag hade hemma. 

Vattna igenom jorden. Låt överskottsvatten rinna av. Odlar du i en glasburk eller som i detta fallet en mugg så kan det vara lite krångligt att göra hål i botten, var då bara försiktig med vattningen. Jämna till den fuktiga jordytan och strö ut några basilikafröer. Strö över ett mycket tunt lager av jord över fröerna och spreja försiktigt vatten över med en sprayflaska. Basilikafrön är ljusgroende så därför är det viktigt att du endast täcker med ett väldigt tunt lager jord.

 

 

 
 
 
 
I en sån här liten mugg/kruka går det jättebra att plantera upp till åtta fröer. Alla frön kommer troligtvis inte heller att gro, så våga lägga fröer tillsammans. Fröerna som jag använder mig av är köpta på min lokala matvarubutik. Ska man testa en ny sorts fröer eller odla någonting nytt så brukar det oftast stå på baksidan hur man ska odla. Det brukar stå hur långt ner under jorden fröerna ska vara, hur soligt de vill ha och liknande.  
 
Låt krukan stå i ett ljust och varmt fönster i rumstemperatur, gärna med lite plastfolie över tills skotten börjat gro. Lyft på plasten och spraya med vatten när det behövs. Jorden ska som sagt hållas fuktig men inte vara blöt. En annan bra idé är att göra ett litet minidrivhus genom att sätta en avskuren petplaska ovanpå krukan, som de har gjort här . Då trivs basilikan ännu bättre eftersom luft, fukt och värme hålls kvar bättre i krukan. Odlar du basilika vintertid behöver du tillföra extra ljus med hjälp av växtbelysning.
 
 
 

Om du vill ställa ut dina krukor utomhus är det viktigt att temperaturen inte sjunker under 15 grader. Är det varmt om dagarna men nätterna är kyliga så ta då in din basilika nattetid. Var också noga med att först vänja plantorna vid det nya livet på balkongen eller altanen genom att ställa ut dem bara ett par timmar de första dagarna i lite halvskugga. Efter några dagar trivs basilikan på en varm och ganska solig plats så länge som den får vatten och näring. Flytta in basilikan och andra plantor om det blir för blåsigt, regnigt eller kallt.


Nu är det bara att vänta på att basilikan eller andra plantor ska börja gro och bli fina plantor. Märk gärna upp krukorna (för din egna skul) eftersom att de flesta plantorna ser likadana ut när de får sina första blad. Jag märker även med datum för att ha lite koll på när jag planterade fröerna och på så sätt kan få ett humm om hur lång tid det kan ta för olika fröer att gro.
 
 
 
 
 
 

Smycken i studentpresent 
 
I fredags när jag tog studenten så hade vi även min studentmottagning tillsammans med släkt och vänner.
Fick några jättefina och väbehöviga presenter, fick tre olika smycken så tänkte att de kunde vara lite roligt
att visa upp. Tycker smycken är perfekt present att ge bort, specielt till student eller konfirmation.
Det är någonting som passar de flesta och det finns alltid något smycke i någons smak. 
 

Silvrigt halsband med linbomman från hälsingesmycken
 
Eftersom jag är född och uppvuxen i Häsingand så betyder de att jag borde ha ett par hälsingesmycken,
men icke då, förens nu. Fick detta fina halsband i silver av min morbror. Det har bivit som en tradition att
han ger bort ett hälsingesmycke i studentpresent, min stora syster fick även ett när hon tog studenten.
Väldigt glad över detta smycket eftersom jag är stolt hälsinge och gillar att de är så enket och fint. 
 
 
Silvriga örhängen med linbommor från Hälsingesmycken
 
När vi är inne på Hälsingesmycken så var det perfekt att jag fick detta par av min stora syster i
studentpresent. Det är samma berlock som på halsbandet, så de passar jättefint ihop. Enkla, lagom
storlek och silvriga, perfekt enligt min mening. Nu fattas bara ringen och även den vill jag ha i silver.
Alla hälsingesmycken finns även i guld men jag är knäsvag för silver och tycker att jag passar bäst i det.
 
 
Halsbandet Le Knot från Darkenberg Sjölin (adink)
 
Detta enkla och fina halsband från Darkenberg Sjölin fick jag av min fina pojkvän. Gillar att halsbandet
är lite annorlunda men ändå så diskret och enkelt. Som ni kanske förstår så är jag helt kär i smycken
som är enkla. Hade inte hört talas om Darkenberg Sjölins smycken tidigare, men såg att de hade
jättemånga fina smycken i min smak, fanns även ett par örhängen med samma knut som
detta halsbandet.